Saturday, 30 January 2016

Pajeri Terung Kelantan


Pajeri Terung Kelantan

Bahan-bahan :

Bahan-bahan (Ingredient)


garam secukup rasa


Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan Kisar Halus

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng terung hingga lembut.  Angkat dan ketepikan.
  2.  Ambil sedikit minyak gorengan tadi dan tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan rempah 4 sekawan dan tumis sebentar.
  3. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa, kerisek dan santan.  Perasakan dengan garam dan gula melaka.
  5.  Bila kuah mengelegak masukkan terung yang di goreng tadi.  Reneh hingga kuah pekat.

Pajeri Terung Kelantan

No comments:

Post a Comment

Home

Contact

Disclaimer