Resepi nasi goreng thai ni akak ambik di laman web Mesra.net yang cukup untuk 2 orang makan..kat umah akak kenalah di gandakan resepi ni..ala maklumlah ada anak lelaki kat umah pastu akak ada tambah bawang besar, bawang putih, serbuk lada hitam dan sos ikan.
Bahan-bahannya:
- 1 3/4 mangkuk nasi sejuk (lebih bagus kalau guna lebihan buat nasi ayam)
- 2 biji telor
- 1/2 biji bawang besar (dadu)
- 3 biji bawang putih (ketuk)
- 2 sudu teh sayur campur/lobak yg dihiris halus memanjang
- 2 sudu teh cili boh (lebihkan jika nak pedas)
- 2 sudu teh pes tomyam kesukaan (lebihkan jika mahu lebih berperisa)
- 3 tangkai cili padi - dihiris halus (akak ketuk)
- 1 helai daun limau purut - dihiris halus-halus ( lebihkan)
- 3 sudu teh kicap manis
- 1 sudu teh sos ikan (akak tambah)
- 1 sudu teh serai yang dihiris halus
- 1 sudu teh lengkuas yang dicincang halus
- 3 - 4 ekor udang besar (seperti udang harimau) - dicelur dulu
- Hirisan isi ayam yang telah direbus atau digoreng terlebih dahulu (akak masukkan sekali)
- Kepingan limau nipis, bawang goreng dan hirisan daun sup untuk hiasan (letak daun ketumbar dan daun bawang)
- Minyak untuk menumis
- sedikit serbuk lada sulah
- sedikit garam (jika perlu)
Cara penyediaanya:-
- Pijarkan sesudu makan minyak di dalam kuali dengan api sederhana, pecahkan telor dan gorenglah seperti scrambled egg hingga masak.
- Masukkan bawang besar, bawang putih, sayur campur/lobak, udang, hirisan ayam, daun limau purut, lengkuas dan serai, kacau rata sekejap.
- Masukkan cili boh, pes tomyam, cili padi dan kicap manis.
- Masukkan nasi dan gorenglah hingga sebati sampai naik bau harumnya dan nasi nampak berasap (tanda dah masak elok) dan taburkan serbuk lada sulah.
- Hidangkan dengan bahan hiasan
Cadangan Hidangan:
- Taburkan hirisan ayam, daun sup dan bawang goreng di atas nasi bersama kepingan limau nipis. (terlupalah pulak nak letak masa ambik gambo)
- Perahkan limau semasa nak makan. Sedap makan panas-panas... POWER!!
- Selamat mencuba!!
Oleh : kakinkl
Resepi Nasi Goreng Ala Thai!!
No comments:
Post a Comment