Bahan A:
- 1 kg beras basmati - dibasuh bersih dan ditoskan (ita guna 5 cwn dan ita rendam sekejap)
- 2 sudu makan rempah beriani - dibancuh dgn sedikit air
- 4 biji tomato - dipotong dadu
- 3 biji cili merah - dibelah 2
- 3 biji cili hijau - dibelah 2
- 1 tangkai daun pudina - dimayang kasar2
- 1 tangkai daun ketumbar - dimayang kasar
- 2 cawan air (ita letak 3 cwn air)
- 1 cwn susu cair (ita guna 1 tin susu cair)
- 4 sudu makan minyak sapi
- 1/2 cwn kismis
- 1/2 cwn gajus
- garam secukup rasa
- pewarna kuning dan oren
Bahan B:
- 5 biji bawang merah - dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 inc halia - dihiris
- rempah tumis (4 sekawan)
- sedikit daun kari
Cara penyediaanya:
- Panaskan minyak sapi dalam kuali.
- Tumiskan Bahan B sehingga garing dan harum.
- Masukkan rempah beriani yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau rata, masak hingga pecah minyak.
- Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau.
- Masukkan air, susu cair, daun ketumbar, daun pudina kismis dan gajus. Biarkan mendidih sebentar.
- Rasakan masinnyer....
- Kemudian masukkan hasil tumisan ke dalam periuk nasi yang telah tersedia beras di dalamnya dan masak seperti biasa.
- Apabila nasi telah kering titiskan pewarna dan biarkan kering.
- Apabila nasi masak gemburkan nasi perlahan-lahan supaya nasi tidak patah-patah
- Selamat mencuba!!
Oleh : Azlita
Resepi Nasi Beriani Lazat!!
No comments:
Post a Comment