Wednesday, 8 February 2012

Biskut Tart Nenas Buah Hantaran


Biskut Tart Nenas Buah Hantaran

Bahan-bahan
250gm mentega
60 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
370 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung

Jem Nenas (Ready Made)

Bahan Glaze/pengilat
Putih telur/ kuning telur secukupnya
pewarna yang diperlukan
Berus kecil untuk mewarna

Cara-cara
1. Satukan mentega dan gula, pukul hingga berkrim. Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul hingga sebati.
2. Masukkan tepung yang diayak. uli hingga adunan tidak melekat di jari.
3. Ambil doh sebesar ibu jari, masukkan jem nenas yang digentel ditengahnya. Bentukkan menjadi buah-buahan yang disukai.
4.  Warnakan buah-buahan mengikut warnanya.  Biarkan pewarna mengering.  Kemudian campurkan sedikit putih telur dan pewarna mengikut warna buah dan sapu hingga rata menggunakan berus.  Biarkan mengering.
 

5. Bakar dalam oven di rak tengah pada suhu 140'C selama 25 minit. Keluarkan dari oven. Sejukkan dahulu.
6. Sapu pula dengan kuning telur hingga rata.  Bakar semula selama 5 minit untuk mengeringkan kuning telur.
7. Untuk daun, hiaskan dengan royal icing dengan nozzle bentuk daun.
8.  Hias di dalam bakul roti atau bakul rotan mengikut kreativiti.  Sesuai untuk hantaran.
*** Pewarna boleh juga di campur terus dalam adunan.


Royal Aising
1 biji putih telur
1 cawan gula aising - ayak
1 sudu teh esen nenas atau di sukai
pewarna hijau

Nozzle daun dan piping bag

Pukul putih telur hingga berbuih,  masukkan gula aising dan esen, putar hingga sebati.  Masukkan pewarna dan kacau hingga rata.  Jika agak likat, masukkan beberapa titis air hingga boleh di pipe dengan nozzle.


Buah-buahan tart yang popular seperti strawberry, orange, jambu, nenas, durian, apple, manggis dan juga bentuk sayur-sayuran.

Sumber: http://resipicitarasawan.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment

Home

Contact

Disclaimer