Friday, 29 January 2010

Kuih Lapis Bawang Besar

Kuih Lapis Bawang Besar

Bahan-bahan
260gm bawang besar (orange colour) di cincang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar kicap hitam

Bahan A
240gm tepung beras
20gm tepung ubi
45gm tepung kentang
1 biji telur
800ml air
3 sudu besar minyak bawang putih
2 sudu kecil garam

Hiasan
Bawang goreng
Daun bawang

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang cincang sehingga kekuningan. Ketepikan.
2. Satukan bahan A, gaul rata dan tapis. Masak di dalam periuk non-stick dengan api perlahan sehingga adunan nampak kental. Angkat.
3. Ambil 2/3 adunan dan gaulkan dengan bawang dan kicap hitam. 1/3 adunan lagi biarkan tanpa warna.
4. Tuang adunan bawang tadi ke dalam loyang 8", ratakan permukaannya. Kukus selama 15 minit.
5. Apabila masak, tuangkan adunan tanpa warna ke atas adunan bawang tadi, ratakan permukaanya. Kukus selama 30 minit.
6. Biarkan sejuk baru dipotong dan dihias dengan bawang goreng dan daun bawang

Sumber: http://resipicitarasawan.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment

Home

Contact

Disclaimer